با نامزدهای کتاب سال
(6) یوسف علیخانی: فهرست داوران ارشاد با همه فهرست ها تفاوت داشت
يکشنبه، 18 بهمن 1383 ساعت 14:46

تهران، خبرگزاری سینا
یوسف علیخانی، نویسنده جوان با مجموعه داستان " قدم خیر مادربزرگ من بود " یکی از نامزدهای دریافت جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران است.

علیخانی، پیش از انتشار این مجموعه داستان دو کتاب به نام های " عزیز و نگار "، بازخوانی یک قصه فولکلور و عاشقانه، و " نسل سوم "، مجموعه گفت و گوهایی با نویسندگان ایرانی، چاپ کرده است.

یوسف علیخانی در گفت و گویی با خبرنگار سینا دیدگاه های خود درباره کتاب سال ارشاد را تشریح کرد.

این نویسنده با اشاره به فهرست نامزدهای بخش مجموعه داستان کتاب سال ارشاد گفت: « برای من جالب بود. از این نظر که کسانی در این جایزه کاندیدا شده اند که در دیگر جوایز ادبی دیده نشدند. فهرست کتاب سال ارشاد با دیگر جوایز کاملا متفاوت بود. ارشاد، تا آنجا که به خاطر دارم هیچ وقت به این شکل عمل نکرده بود. مشخص است که دبیر آن سیاستی را در پیش گرفته است که به موجب آن چهره های جوان نیز مطرح شوند. اتفاق جالبی است. »

علیخانی در ادامه سخنان خود گفت: « شبهه ای که سال های قبل در رابطه با کتاب سال ارشاد به وجود می آمد، این بود که همه فکر می کردند ارشاد نمی خواهد ادبیات مطرح شود. داستان و به طور کلی کلمه مطرح شود. عدم انتخاب هیچ کتابی هم در دوره های فبل به عنوان کتاب سال ارشاد به این شبهه دامن می زد. اما انتخاب داوران این دوره کتاب سال ارشاد می تواند به برطرف شدن این شبهه کمک کند. »

یوسف علیخانی همچنین درباره عدم معرفی داوران کتاب سال ارشاد گفت: « شاید یک دلیل آن فهرست متفاوت داوران ارشاد باشد. در این فهرست، حداقل 30 درصد اسامی چهره های جوانی هستند که در دیگر جوایز مطرح نشدند. به نظر می رسد که سیاست مطرح کردن این چهره ها پشت کار باشد. خب، جواب هم داده است. جالب بود که روز گذشته روزنامه ها را نگاه می کردم، دیدم همه آنها خبر کاندیداهای کتاب سال را منتشر کرده اند. حتی در برخی از روزنامه ها این خبر، تیتر یک صفحات ادب و هنر بود. این تبلیغات برای کتاب مفید است و روی فروش آن تاثیر دارد. »

این نویسنده درباره احتمال عدم معرفی کتاب سال ارشاد گفت: « به نظرم در همین حد هم کافی باشد. برای همه بس است. در سال 70 تا 80 مجموعه داستان و نصف این تعداد هم رمان منتشر می شود که انتخاب یک کتاب از این همه بسیار دشوار است و به دشواری هم داوران می توانند روی یک کتاب به اجماع برسند. به هر حال سلیقه ها متفاوت است. نقدی روی " قدم خیر مادربزرگ من بود " چاپ شد که یکی از داستان های آن را بهترین داستان مجموعه معرفی کرده بود، اما در نقد دیگری از همان داستان به عنوان یکی از بدترین داستان های مجموعه یاد شده است. همه چیز سلیقه ای است. همین که امسال داوران کتاب سال ارشاد می خواهند چهره های جدید مطرح شوند هم سلیقه ای است. »

علیخانی همچنین گفت: « جای چند کتاب در فهرست کاندیداهای کتاب سال خالی بود. من واقع حسرت خوردم که مجموعه داستان " باغ ملی " کورش اسدی در این فهرست نبود. من از مجموعه " باغ ملی " واقعا یاد گرفته ام. وقتی که آن را در فهرست کاندیداها ندیدم ناراحت شدم. " باغ ملی " یک اتفاق بود و مجموعه داستان من در مقابل آن هیچ است. کتاب های دیگری هم جایشان در این فهرست خالی بود، مثل " گربه های گچی " فرخنده آقایی. خیلی از کتاب های این فهرست به نسبت این مجموعه ضعیف هستند. در رمان هم جای بعضی آثار خالی است. »

یوسف علیخانی درباره مجموعه داستان " قدم خیر مادربزرگ من بود " گفت: این کتاب بهمن ماه 82 چاپ شد، زمانی که 8 سال از شروع داستان نویسی ام می گذشت. در طول این 8 سال داستان های زیادی از من در نشریات چاپ شد. کارهای تحقیقی هم کردم که از جمله آنها " عزیز و نگار " و " نسل سوم " بود. چند قصه هم برای نوجوانان نوشتم. ولی همیشه این حسرت با من بود که یک مجموعه داستان چاپ کنم. وقتی مجموعه داستانم چاپ شد، مثل یک پرستار از آن مواظبت کردم. خودم کتابم را به دیگران معرفی می کردم. نزدیک به 200 نسخه از آن را خریدم و به دوستانم دادم تا بخوانند و نظر بدهند. »

وی افزود: « نقدهایی درباره این کتاب منتشر شد که من از آنها خیلی یاد گرفتم. جواب خودم را گرفتم. دانستم که اصلا نویسنده هستم یا نه. فهمیدم که حدم کجاست. بهترین این نقدها، نقدی بود که بهناز علی پور گسگری نوشت و چند روز قبل هم در روزنامه شرق چاپ شد. اما از خرداد ماه به این طرف، دیگر کتابم را رها کردم. به هیچ وجه به آن کاری نداشتم.»

یوسف علیخانی در پایان سخنان خود گفت: « در این یک سال اخیر دو داستان بلند نوشته ام که یکی از آنها را آرزو دارم که چاپ شود. اسمی که فعلا برای آن در نظر گرفته ام، " حسن مهاجر " است. یک داستان بلند هم درباره جنگ دارم به اسم " خروس خوان " که درباره خروس بازی است که رفته به جبهه. این داستان 76 صفحه شده است. الان هم دارم روی زندگی حسن صباح کار می کنم تا داستانی بر اساس آن بنویسم. »

***
معرفی نامزدهای کتاب سال در حوزه داستان کوتاه
نامزدهای بیست و دومین دوره ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بخش های داستان کوتاه ، فلسفه و ادبیات زبانهای دیگر ( رمان و داستان خارجی ) معرفی شدند.
به گزارش گروه فرهنگ و ادب مهر ، به نقل از ستاد اطلاع رسانی بیست و دومین دوره ی کتاب سال ، کتابهای " من مجردم خانوم " تالیف مرتضی کربلایی لو ، روی لبهاشان خنده بود نوشته ی محبوبه میرقدیری، فعلا اسم ندارد نوشته ی احمد غلامی ، " وسوسه های اردیبهشت " نوشته ی علی قانع ، روایت دوم " نوشته ی حسن لطفی، آبی ماورای مجاز " نوشته ی شهریارمندنی پور و " تک خشت " نوشته ی منیرالدین بیروتی ازجمله نامزدهای بخش داستان کوتاه کتاب سال معرفی شدند.

براساس این گزارش " بادبان بسته" نوشته سیامک گلشیری ،" طبقه ی همکف " نوشته ی یوریک کریم مسیحی ، دختران دلریز " نوشته ی داود غفار زادگان ، شهامت درد " نوشته ی محمد رضا گودرزی ، " عطر فرانسوی " نوشته ی حسین مرتضائیان آبکنار ، آن مرد در باران آمد " نوشته ی امیر رضا بیگدلی و " قدم بخیر مادر بزرگ من بود " نوشته یوسف علیخانی از دیگر نامزدهای این دوره از کتاب سال هستند.

مراسم بیست و دومین دوره ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بیستم بهمن ماه با حضور رییس جمهوری در تالار وحدت برگزار می شود.

Labels:

youssef.alikhani AT yahoo DOT com